Селекція асоціативних з овочевими рослинами мікроорганізмів - Мельничук, Т.М. (Сільськогосподарська мікробіологія, 2009)
Проведено виділення мікроорганізмів, асоціативних до певного ботанічного виду (Brassica capitata var. alba Lizg., Licopersicum esculentum Mill., Сucumis sativus L.), дослідження їх морфологічних, фізіолого-біохімічних властивостей та реакції рослин на інокуляцію. Показано, що кількість виділених ізолятів асоціативних мікроорганізмів залежить від виду макроорганізма та мікроорганізмів ґрунту, в якому формується рослина, і не залежить від чисельності останніх. Одержані ізоляти не проявили абсолютної специфічності до конкретного виду рослин. Окремі штами сприяли збільшенню надземної і кореневої маси рослин Lepidium sativum L.