Оцінка екологічних збитків екосистем на основі енергетичних показників - Дідух, Я.П.; Расевич, В.В.; Гаврилов, С.О.; Альошкіна, У.М. (Наука та інновації, 2009)
Пропонується методика розрахунку енергетичних запасів різних типів екосистем з урахуванням періоду відтворення та витрат енергії на фотосинтез, відпад та споживання гетеротрофами, що відображають кліматорегулюючу, ґрунтотвірну та біотичну функції екосистем. Розраховані показники трофічної, ґрунтотворної, кліматорегулюючої складових екосистем в часі. Оцінено в грошових одиницях збитки при пошкодженні чи знищенні екосистеми в цілому або її окремого компонента.