Атомно-силова мікроскопія поверхні кристалів і плівок вісмуту - Грабов, В.М.; Демидов, Е.В.; Комаров, В.А. (Термоелектрика, 2009)
Розвиток методів скануючої зондової мікроскопії суттєво розширив можливості дослідження структури поверхні кристалів, плівок, мезоструктур і наноструктур, модифікації структури поверхонь. В роботі використаний скануючий зондовий мікроскоп Solver Російської фірми НТ-МДТ для дослідження структури поверхонь монокристалів і плівок вісмуту та сплавів вісмут-сурма. Розроблені нові методи дослідження структури поверхонь, що поєднують попередню хімічну чи електрохімічну обробку із подальшою атомно-силовою мікроскопією. Найбільш простим і ефективним визнаний метод декорування дефектів та границь зерен шляхом природного оксидування в результаті витримки поверхні на повітрі протягом певного часу. Отримання детальної інформації про структуру плівок із використанням розроблених методів забезпечило можливість коректування режимів виготовлення плівок методом термічного напилення у вакуумі та отримання плівок зі структурою, близькою до монокристалічної. Розроблений також новий метод електрохімічної модифікації поверхні в процесі зондового сканування кристалів та плівок, що являє інтерес для модифікації наноструктур.