Організація протоколів прикладного рівня для використання мобільних пристроїв в гетерогенному середовищі - Яценко, К.І. (Інститут програмних систем НАН України, 2007)
Запропоновано підхід до створення нового класу протоколів XDEP (XML Data Exchange Protocol) міжплатформної комунікації, мета якого полягає в стандартизації формату та методів обміну даними між серверними програмами та програмами, що працюють на переносних пристроях. Завдяки XML формату XDEP можна легко використовувати для комунікації між пристроями з різною архітектурою і він має властивість гнучкого стандарту. Представлено огляд найбільш популярних з існуючих методів обміну даними та наведено практичні приклади застосування нового класу протоколів.