Метод об'єктно-компонентного проектування програмних систем - Грищенко, В.М. (Інститут програмних систем НАН України, 2007)
Запропоновано комплексний метод проектування компонентних програмних систем, який засновано на концепції двофазового аналізу та проектування. Завдання першої фази полягає в аналізі предметної області (ПрО) з метою побудови моделі, яка адекватно відображає структуру ПрО та її властивості. До складу задач другої фази входить проектування конкретних компонентів і компонентних систем на базі результатів аналізу ПрО. Наведено необхідну термінологію, формальні моделі, математичний апарат, які визначають концепції та зміст запропонованого методу.