Еволюція автокефального руху в Україні (1917 - 1936 рр.) - Поцулко, О.А. (Наука. Релігія. Суспільство, 2008)
У статті розглядаються основні етапи становлення, розвитку та причини перших невдач відродження православної автокефалії в Україні, її наслідки щодо Української православної церкви, а також взаємини з радянською владою.