Характер територіально-адміністративної структури православної церкви в Україні останньої чверті ХІХ століття - Меша, В.Г. (Наука. Релігія. Суспільство, 2008)
У статті проаналізовано характер та особливості адміністративно-територіальної структури православної церкви в Україні в пореформений період історії Російської імперії. Представлені спроби уряду та церковної ієрархії оптимізувати зовнішній устрій церкви у зв’язку з потребами, продиктованими суттєвими демографічними змінами, а також завданнями, що виникли перед церквою на етапі бурхливого розвитку ринкових відносин та соціальної диференціації суспільства.