Фази і стани вуглецю в розплаві чавуну - Ульшин, В.І.; Лук'янчук, В.В.; Мінаков, Н.В.; Ульшин, С.В.; Фірстов, С.О. (Доповіді НАН України, 2010)
Гартуванням iз рiдкого стану при розпорошеннi водою переробного чавуну показано, що при 1540–1560 °С розплав чавуну є колоїдно-суспензiйним розчином iз значною мiкронеоднорiднiстю за вмiстом вуглецю в рiзних об’ємах розплаву. Пiсля гартування розплаву вуглець у чавунi перебуває в двох формах: у формi первинного графiту в метастабiльнiй цементитнiй i графiтнiй евтектицi, а також у твердому розчинi δ-фериту, мартенситу, аустенiту i як складова — в голках первинного цементиту i цементиту евтектики.