Характеристика сульфатвідновлювальних бактерій, виділених у теплових мережах - Пуріш, Л.М.; Асауленко, Л.Г.; Абдуліна, Д.Р.; Іутинська, Г.О. (Доповіді НАН України, 2010)
Показано, що на дiлянках Київських мiських тепломереж, якi експлуатуються у рiзному температурному режимi, розвиваються сульфатвiдновлювальнi бактерiї, що вiдрiзняються за морфолого-фiзiологiчними властивостями. На дiлянках, що експлуатуються при температурi 35–45 °С, виявленi бактерiї роду Desulfovibrio, а на дiлянках з температурою 60 °С — сульфатвiдновлювальнi бактерiї родiв Desulfotomaculum та Desulfomicrobium. Аналiз даних сиквенсу гена 16S рРНК показав, що нуклеотидна послiдовнiсть штаму ТС-3 має 92%-ну гомологiю з депонованою у GenBank нуклеотидною послiдовнiстю Desulfotomaculum sp. ECP-C-5 (AF529223.1), а нуклеотидна послiдовнiсть штаму ТС-4 — 99%-ну подiбнiсть до послiдовностi Desulfomicrobium baculatum strain DSM 2555 (AY464939.1). Виявленi бактерiї несуть потенцiйну небезпеку для тепломереж i можуть бути збудниками мiкробної корозiї.