Позаклітинна фруктозобісфосфатаза збудника блідо-зеленої карликовості зернових: молекулярно-біологічні та серологічні властивості - Токовенко, І.П.; Маліновська, Л.П.; Скрипаль, І.Г. (Доповіді НАН України, 2010)
Дослiджено молекулярно-бiологiчнi та серологiчнi властивостi позаклiтинної фруктозобiсфосфатази (ФБФази) збудника блiдо-зеленої карликовостi зернових Acholeplasma laidlawii var. granulum шт. 118. Застосування субстратспецифiчної хроматографiї пiд час очищення цього ферменту дало можливiсть одержати бiлок з високим ступенем чистоти (176,4). Визначено молекулярну масу позаклiтинної ФБФази в нативному (230 000 Да) та денатурованому (56 600 Да) станах. Встановлено, що ФБФаза складається з чотирьох однакових субодиниць (по 56 600 Да кожна). Виявлено подiбнiсть, але не iдентичнiсть позаклiтинної ФБФази Acholeplasma laidlawii var. granulum шт. 118 з одноiменним ферментом Bacillus subtilis 668 у серологiчному вiдношеннi.