Братські школи та їхня роль у формуванні релігійно-духовного світогляду українців доби пізнього Середньовіччя та бароко - Ямчук, П. (Наука. Релігія. Суспільство, 2009)
У статті йдеться про стихійно виниклі в добу пізнього Середньовіччя та бароко братські школи, що сформувалися міщанами або селянами на оборону православної віри. Подається аналітичне осмислення теми, що тісно пов’язана з усім дискурсом становлення вітчизняної філософії в посткиївруський період.