Квантовомеханические расчеты электронного строения и атомной архитектуры апатитов кальция и кадмия - Карбовский, В.Л.; Сорока, А.П.; Шпак, А.П.; Касияненко, В.Х.; Курган, Н.А. (Доповіді НАН України, 2010)
Повнопотенцiальним методом ППВ + ло дослiджено електронну будову сполук Me10(PO4)6X2, де Me = Ca i Cd, а X = F, Cl, Br, OH. Встановлено, що структура i енергетичне положення особливостей повних i парцiальних густин станiв апатитiв кадмiю значно чуттєвiша до iзоморфних замiщень фтора на хлор, бром i гiдроксил в порiвняннi з апатитами кальцiю. Показана перевага структури P63/m для Ca10(PO4)6F2 та Ca10(PO4)6Cl2 порiвняно з P63. Для хлоро- i фтороапатитiв спостерiгалася слабка залежнiсть сумарної енергiї елементарної комiрки вiд положення анiона на осi с в межах просторової групи P63, що пiдтверджує лабiльнiсть структури апатитiв кальцiю вiдносно цiєї позицiї.