О возможности существования в ряду производных флуоресцеина лактонной формы дианиона - Бирюков, А.В.; Лебедь, А.В.; Мчедлов-Петросян, Н.О. (Доповіді НАН України, 2010)
Теоретично вивчено таутомернi рiвноваги двозарядних анiонiв флуоресцеїну, еозину й 2,4,5,7-тетранiтрофлуоресцеїну. Проведено розрахунки енергiї таутомерiв у газовiй фазi та в розчинах з використанням ab initio квантово-механiчного методу B3LYP/6-31++G** i моделi поляризовного континууму. Зроблено висновки стосовно вiдносної стабiльностi двох форм дiанiона: вiд повного переважання хiноїдної форми для незамiщеного флуоресцеїну до iстотного переважання лактонної форми для 2,4,5,7-тетранiтрофлуоресцеїну у водних та диметилсульфоксидних розчинах, що знаходиться у згодi з експериментом.