Структурна мінливість біологічних молекул, спричинена їхніми нормальними коливаннями - Булавін, Л.А.; Ніколаєнко, Т.Ю.; Говорун, Д.М. (Доповіді НАН України, 2010)
Одержано вираз, що описує мiнливiсть структурних параметрiв бiологiчних молекул, спричинену коливальними рухами їхнiх ядер. Запропонований пiдхiд дозволяє в лiнiйному наближеннi розраховувати дисперсiї торсiйних i валентних кутiв та довжин хiмiчних зв’язкiв з урахуванням внеску всiх нормальних коливань молекули. Для низки бiологiчно важливих молекул — бензолу, пiримiдину, iмiдазолу, пурину i їх метильних похiдних — розраховано дисперсiї ендоциклiчних валентних i торсiйних валентних кутiв та торсiйних кутiв, що описують вихiд бiчних радикалiв цих молекул iз площини їхнiх кiлець за рiзних температур.