Роль центральних та периферичних іонотропних глутаматних рецепторів АМПА та каїнатного типу в регуляції шлункової секреції кислоти у щурів - Фалалєєва, Т.М.; Берегова, Т.В. (Доповіді НАН України, 2010)
В умовах гострого експерименту на 224 бiлих щурах методом перфузiї iзольованого шлунка за Гхошем та Шiльдом встановлено, що збудження центральних каїнатних iонотропних глутаматних рецепторiв (iГлуР) ендогенним глутаматом стимулює, а периферичних — гальмує базальну шлункову секрецiю кислоти (ШСК). Центральнi каїнатнi iГлуР гальмують ШСК, стимульовану карбахолiном, i не залученi в реалiзацiю ШСК, стимульованої гiстамiном i пентагастрином. Периферичнi iГлуР каїнатного типу гальмують карбахолiнову, гiстамiнову та пентагастринову ШСК. iГлуР АМПА типу не беруть участi в регуляцiї базальної та стимульованої ШСК.