Відображуваність нелінійних систем на системи спеціального вигляду та їх керованість - Коробов, В.І.; Скляр, К.В.; Скорик, В.О. (Доповіді НАН України, 2010)
Розглянуто клас систем вигляду x'=a(x)+Σi=1,m bi(x)βi(x,u), x належить Rn (m≤n), де a(x), b1(x), ..., bm(x) — n-вимірні векторні поля, β1(x,u), ..., βm(x,u) — скалярні функції, u — одновимірне керування. Запропоновано метод відображення таких систем на системи більш простого вигляду. На основі цього з використанням методу функції керованості наведено достатні умови їх керованості. Описано побудову керувань, які переводять довільну початкову точку в початок координат за траєкторіями відповідних замкнених систем за деякий скінченний час.