Разряд низкого давления, индуцированный микроволновым излучением со стохастическими скачками фазы - Алисов, А.Ф.; Артамошкин, А.М.; Бердин, С.А.; Голота, В.И.; Егоров, А.М.; Загородний, А.Г.; Загребельный, И.А.; Засенко, В.И.; Карась, В.И.; Карась, И.В.; Потапенко, И.Ф.; Старостин, А.Н. (Доповіді НАН України, 2010)
Результати експериментальних досліджень на унікальному ППГ МХВССФ (пучково-плазмовому генераторі мікрохвильового випромінення зі стохастичними стрибками фази) подано разом з їх теоретичною інтерпретацією. Було розроблено відповідні програми розрахунків та виконано числове моделювання як процесу іонізації газу нагрітими за допомогою МХВССФ електронами, так і поведінки частинок запорошеної плазми у полях МХВССФ. Експериментально та теоретично визначено умови запалювання та підтримання розряду у повітрі за допомогою МХВССФ, що отримане від ППГ, та область тисків, в яких запалювання та підтримання розряду потребує мінімальної потужності.