Експериментальне дослідження деформування пружнопластичного структурованого середовища та формування компактонів у ньому - Даниленко, В.А.; Бєлінський, І.В.; Гржибовський, В.В.; Лемешко, В.А. (Доповіді НАН України, 2010)
Експериментально доведено існування компактонів у структурованих просторово-нелокальних середовищах. Наведено результати експерименту по визначенню квазістатичного деформування та формування компактонів у структурованому середовищі з пружнопластичною взаємодією елементів. Показано, що при пружній взаємодії двох елементів навантаження й розвантаження відбувається за пружним законом Герца, а в ланцюгу куль поширюється компактон із герцівською пружною взаємодією. При пружнопластичній взаємодії двох елементів після деформування має місце залишкова деформація, а в ланцюгу куль поширюється згасаюче збурення, яке вироджується в компактон, коли напруження між елементами досягає межі пружності в околі точки їх взаємодії.