Порівняння впливу саліцилової та янтарної кислот на активність супероксиддисмутази й каталази і теплостійкість проростків проса (Panicum miliaceum L.) - Колупаєв, Ю.Є.; Ястреб, Т.О.; Мусатенко, Л.І. (Доповіді НАН України, 2010)
Вивчали вплив обробки насіння розчинами саліцилової та янтарної кислот (СК і ЯК) на теплостійкість проростків проса та активність в них супероксиддисмутази (СОД) і каталази. За дії СК і ЯК збільшувалась активність обох ферментів у 4–5-добових проростках і підвищувалась їх теплостійкість. В умовах in vitro (при додаванні до екстракту ферментів) СК і ЯК збільшували активність СОД та незначною мірою інгібували каталазу. Висловлюється припущення, що індукція теплостійкості попередньо оброблених проростків СК і ЯК може бути пов'язана зі змінами в окислювальному метаболізмі, зокрема, з підвищенням активності СОД.