Фазове розшарування та ліофільні властивості індукованих міцелярних фаз Triton X-100 - Федорчук, О.І.; Куліченко, С.А. (Доповіді НАН України, 2010)
Досліджено вплив добавок саліцилової й бензойної кислоти та гептанолу на температуру помутніння розчинів та об'єм утворювальних міцелярних фаз неіонної ПАР Triton X-100. Встановлено, що введення гептанолу спричинює гідрофілізацію утворювальних міцелярних фаз, а в присутності HSal та PhCOOH параметр гідрофобності майже не змінюється. Проведено розрахунки енергії пересольватації молекулярних фрагментів аліфатичних карбонових кислот при їх переході з водного розчину в саліцил-індуковану міцелярну фазу НПАР. Диференційований вплив добавок на ліофільні властивості приймаючих фаз відкриває додаткові можливості при міцелярно-екстракційному концентруванні субстратів різної природи.