50-річний лазер: передісторія, створення, наслідки - Храмов, Ю.О. (Наука та наукознавство, 2010)
Висвітлено передумови виникнення нових напрямків фізики та її застосувань — квантової електроніки та фізики лазерів, зокрема безпосередньо історію створення мазерів і лазерів, а також значення їх для подальшого розвитку фізики.