Влияние диссипативных структур на напряженное состояние деформированного сплава Д16 - Засимчук, Е.Э.; Гонтарева, Р.Г.; Баскова, А.И.; Турчак, Т.В.; Тарасенко, Л.В. (Доповіді НАН України, 2010)
Модифікованим методом рентгенівського гармонійного аналізу показано істотне зменшення мікронапруг після різкого стрибка прикладеної напруги під час розтягу сплаву Д16, що відповідає збільшенню пластичності сплаву. В цьому стані в матеріалі виявляються мікросмуги, по яких відбувається пластична течія речовини, що переносить як ціле дисперсні частки фаз, які є в сплаві. Утворення мікросмугової структури під навантаженням супроводжується релаксацією внутрішніх напруг за рахунок самоорганізації дефектів кристала у вигляді каналів з рідиноподібною структурою всередині. Після розвантаження в структурі відбувається фазове перетворення (кристалізація) з утворенням мікро зерен розміром менше 1 мкм. Це приводить до зменшення ОКР, які визначаються рентгенографічно.