Історія політичних репресій у полтавському селі Заруддя (кінець 1920-х – початок 1930-х рр.) - Капустян, Г.Т. (Чорноморський літопис, 2010)
Історико-антропологічне дослідження рубіжних процесів в українському селі періоду згортання непу: впровадження надзвичайних заходів, примусових хлібозаготівель кінця 1920-х років; розкуркулення, примусової колективізації, голодомору 1932-1933 років на прикладі історії конкретного села Заруддя. В якості джерел використані матеріали усної історії та відомчого архіву Управління СБУ по Полтавській області.