Стан ґрунтiв i майбутнє людства - Ситник, К.М.; Багнюк, В.М. (Видавничий дім "Академперіодика" НАН України, 2008)
На підставі наявних відомостей суміжних галузей знань у статті проаналізовано проблему взаємодії біосфери й ґрунтових екосистем як основного її блоку. Зростання населення Землі вимагає дедалі більшого освоєння орних площ та інтенсифікації сільськогосподарського виробництва, що призводить до деградації, виснаження й падіння родючості ґрунтів, і порушення природних механізмів функціонування біосфери. Окреслено низку заходів, які, на думку авторів, сприятимуть сталому розвиткові людства і збереженню біосфери, у тому числі ґрунтових екосистем.