Місцеве самоврядування Південної України кінця XVIII — першої половини XIX століть - Черемісін, О. (Краєзнавство, 2009)
У статті розглядаються питання, пов’язані з діяльністю органів місцевого самоврядування Південної України кінця XVIII — першої половини XIX століть. Подається коротка історіографія вивчення історії місцевого самоврядування. Наводиться огляд джерельної бази досліджень з історії муніципалітетів. Характеризується роль органів місцевого самоврядування в житті місцевих громад регіону. Ставляться проблеми для подальших досліджень в цьому напрямі.