Систематизація краєзнавчих матеріалів в Одеській області в 60–80-х роках ХХ ст. - Присяжнюк, О. (Краєзнавство, 2009)
Стаття присвячена історії збору та систематизації краєзнавчих матеріалів в Одеській області, що відбувалися впродовж 60–80 років ХХ ст. Виявлено, що видання “Історії міст та сіл Української РСР. Одеська область” та підготовка “Зводу пам’яток історії та культури України” суттєво вплинули на розвиток краєзнавства в Одеському регіоні. Визначені досягнення і недоліки в роботі редакційних колегій цих видань та значення їх роботи для розвитку справи охорони пам’яток регіону. Проаналізована взаємодія між різними учасниками процесу збору та систематизації матеріалів по пам’ятках історії та культури і видання результатів досліджень. Також визначено, що завдяки співпраці фахівців-науковців та аматорів було сформовано вичерпний, на той час, перелік пам’яток історії та культури Одеської області.