Расчет предела прочности хрупких материалов с учетом внутреннего трения - Локшина, Л.Я.; Костандов, Ю.А.; Васильев, Д.Л. (Геотехническая механика, 2009)
Досліджується напружено-деформований стан зразка матеріалу при одноосному стисненні з урахуванням внутрішнього тертя матеріалу. Встановлено вплив внутрішнього тертя на опірність матеріалу зрушенню і вид траєкторії максимальних дотичних напружень. Отримано рівняння стану матеріалу на траєкторії максимальних дотичних напружень й рівняння для розрахунку межі міцності матеріалу з урахуванням внутрішнього тертя.