Сучаснi уявлення про бiохiмiчнi механiзми патогенезу iнсулiннезалежного цукрового дiабету - Кот, Л.I.; Богданова, О.В.; Остапченко, Л.І. (Видавничий дім "Академперіодика" НАН України, 2008)
У статті проаналізовано дані сучасної літератури щодо біохімічних механізмів патогенезу інсуліннезалежного цукрового діабету. Основну увагу зосереджено на порушеннях, які лежать в основі розвитку інсулінорезистентності й діабету, на рецепторному та пострецепторному рівнях. Охарактеризовано метаболічні ефекти активації інсулінового рецептора.