Полiмери на сторожi здоров'я - Лебедєв, Є.В.; Савельєв, Ю.В. (Видавничий дім "Академперіодика" НАН України, 2008)
Втрати промислових полімерних матеріалів від біокорозії щороку сягають мільярдів доларів. Крім того, мікроорганізми (гриби) в дедалі більших масштабах спричиняють інфекційно-запалювальні хвороби людей, уражають тварин і рослин. У статті розглянуто дію мікроорганізмів (грибів) на полімери, людину, тварин і рослин. Наведено результати міжнародного проекту «Ахіллес» (1997–1998 рр.) щодо поширення оніхомікозу серед населення Європи, Північної Америки, України. Обговорено шляхи створення нових полімерних матеріалів, стійких до дії кодеструкторів, а також нових біологічно активних (фунгістатичних / фунгіцидних) полімерних матеріалів на основі поліуретанової матриці багатовекторної й спрямованої дії для захисту людини і довкілля.