Магнитная пружина из двух постоянных магнитов - Цивилицин, В.Ю.; Мильман, Ю.В.; Гончарук, В.А.; Бондар, И.Б. (Доповіді НАН України, 2011)
Розглянуто магнітну пружину нової конструкції — ''два постійні магніти''. Виведено теоретичну формулу для розрахунку величини зусилля втягування. Проведено експеримент з вимірювання зусилля втягування на виготовленому робочому зразку магнітної пружини. Спостерігається хороша відповідність теоретичних розрахунків та експериментальних даних. Відзначено ряд переваг магнітної пружини даної конструкції порівняно з конструкцією ''постійний магніт — магнітопровід'', зокрема, майже повна відсутність тертя між магнітами, а також більш висока величина зусилля втягування.