Оценка изменений экологического состояния Азовского моря по данным наблюдений из космоса - Любарцева, С.П.; Суетин, В.С.; Королев, С.Н. (Доповіді НАН України, 2011)
За результатами аналiзу даних супутникових спостережень Азовського моря встановлено наявнiсть стiйкого сезонного ходу концентрацiї хлорофiлу “а”. У перiод 1998–2009 рр. вiдбувалось систематичне збiльшення цього параметра, яке найвиразнiше виражене в пiвнiчно-схiднiй частинi моря i в Таганрозькiй затоцi. Передбачається, що лiтнiй максимум концентрацiї хлорофiлу “а” вiдповiдає iнтенсивному цвiтiнню цiанобактерiй, а виявлений мiжрiчний тренд може бути зумовлений прямим вiдгуком екосистеми моря на зростання вмiсту CO2 в атмосферi.