Вплив різнометалічного комплексу [Cu(dmen)2][Fe(CN)5(NO)] (dmen=N,N-диметилетилендіамін) на морфофункціональний стан печінки - Карпезо, Н.О.; Бєлінська, І.В.; Рибальченко, Т.В.; Кокозей, В.М.; Рибальченко, В.К.; Врещ, О.В. (Доповіді НАН України, 2011)
Дослiджено вплив рiзнометалiчного комплексу [Cu(dmen)2][Fe(CN)5(NO)] (dmen = N,N-диметилетилендiамiн, код KL447) на морфофункцiональний стан печiнки щурiв при субхронiчному пероральному введеннi його в органiзм. Встановлено, що KL447 викликає дозозалежну реакцiю печiнки. Доза 2,5 мг/кг є неефективною. При дозi 25 мг/кг вiдбувається збiльшення розмiру гепатоцитiв та розширення синусоїдних гемокапiлярiв. Така доза за вмiстом залiза порiвнянна з терапевтичною, що використовується при лiкуваннi анемiй. KL447 у цiй дозi впливає на морфофункцiональний стан печiнки, проте не пошкоджує її. При дiї KL447 у дозi 100 мг/кг з’являються осередки запалення навколо судин та жовчних протокiв, значних змiн зазнає мiкроциркуляторна система печiнки (нерiвномiрне значне розширення та звуження синусоїдних гемокапiлярiв), максимально збiльшується розмiр гепатоцитiв. Виявлено вiдмiнностi в реакцiї ядер гепатоцитiв центролобулярної i перипортальної зон печiнкової часточки. Збiльшення розмiру ядер гепатоцитiв центролобулярної зони вказує на активацiю процесiв детоксикацiї в печiнцi.