Численное моделирование изменения климата Украины в XXI веке - Ефимов, В.В.; Иванов, В.А.; Анисимов, А.Е. (Доповіді НАН України, 2011)
Розглянуто математичнi експерименти з оцiнки регiональних проекцiй клiмату України та Чорноморського басейну наприкiнцi XXI ст. з урахуванням антропогенного забруднення атмосфери й з використанням клiматичної моделi HadRM3P. Змiни клiматичних характеристик розраховували як рiзницю мiж контрольним перiодом 1961–1990 рр. й перiодом 2071–2100 рр. за сценарiєм емiсiї парникових газiв В2. Отримано оцiнки змiни клiматичних параметрiв України, що перевищують глобально усередненi величини. Вiдзначено тенденцiю значного пiдвищення клiматичних значень температури повiтря в лiтнiй перiод року, що супроводжується зменшенням опадiв.