Прагматика загального дейксису (на матеріалі часток сучасної української мови) - Бацевич, Ф. (Українська мова, 2010)
У статті проаналізовано частки сучасної української мови о, от, то. Встановлено їх спільну комунікативну функцію, смислові вияви в різних контекстах уживання, парадигматичні зв'язки. Виявлено, що досліджувані лексеми, виконуючи комунікативну функцію найзагальнішого вказування (дейксису), різняться мірою залученості внутрішнього світу людини в зміст повідомлюваного. Вони виформовують мікропарадигму. члени якої поєднані гіперо-гіпонімічними зв'язками.