Зміни соснових лісів в умовах забруднення атмосфери викидами Балаклійського ВАТ «Балцем» - Ворон, В.П.; Романенко, О.І.; Мельник, Є.Є.; Бологов, О.Ю. (Науково-виробниче видання "Лісовий журнал", 2011)
Охарактеризовано процес аеротехногенних змін довкілля внаслідок забруднення викидами ВАТ «Балцем» більш ніж за 40-річний період. Виявлено, що, незважаючи на значне скорочення обсягу викидів, накопичення забруднювачів зумовило підлуговування ґрунтів і створило загрозу існуванню соснових лісів у зоні розповсюдження забруднювачів, та виявлено основні тенденції їх трансформації.