Особливості надмолекулярної структури надлужного компоненту комплексних сульфонатних мастил - Македонський, О.О.; Кобилянський, Є.В.; Іщук, Ю.Л.; Танцюра, Т.П. (Інститут бiоорганiчної хiмiї та нафтохiмiї НАН України, 2000)
Досліджено зовнішню форму і просторову будову надлужних компонентів, одержаних із послідовного ряду надлужних сульфонатних систем, методами скануючої електронної мікроскопії, комбінаційного розсіяння світла, рентґенівського структурного аналізу та малокутової рентґенівської дифрактометрії. Встановлено, що структура досліджених об`єктів характеризується широкою полідисперсністю структурних утворень, починаючи з розмірів порядку 10 нм для кальцитних ядер і кінчаючи тисячами нанометрів для аґломератів, а також різноманітністю форм частинок надлужного сульфонату. КР-спектри надлужних компонентів мають індивідуальний характер. Методами рентґенівського структурного аналізу та малокутової рентґенівської дифрактометрії показано, що ядра міцел надлужного сульфонату мають поліморфну модифікацію кальциту, а їх розміри коливаються в межах 10 нм.