Створення та фізико-хімічні властивості композитних систем «мезопориста неорганічна матриця/оксид цинку» - Кишеня, Я.В.; Тельбіз, Г.М.; Гребенніков, В.М.; Манорик, П.А. (Поверхность, 2009)
Шляхом модифікованого матричного золь-гель синтезу одержані наноструктури оксиду цинку, просторово детерміновані в канальній структурі неорганічної матриці типу SBA-15. Показано, що температура старіння гелю впливає на кристалізацію та морфологію наноструктур ZnO, обмежених в каналах матриць. Показана можливість використання одержаних нанокомпозитів як чутливих елементів газових сенсорів.