Реакция вегетативной нервной системы в ответ на полоскание полости рта водой различной температуры - Жигалина, М.С.; Гоженко, Е.А.; Гоженко, А.И. (Медична гідрологія та реабілітація, 2009)
Відомо, що у бальнеотерапії використовують полоскання ротової порожнини мінеральними водами. Реакція на подразнення рецепторів ротової порожнини (РП) розчинами або водою супроводжується не тільки суб'єктивними відчуттями але й змінами у функціональному стані вегетативної нервової системи (ВНС). Ми вивчали вплив подразнення водою різної температури при полосканні РП у людей з різними типами ВНС. При експозиції водою кімнатної температури, холодною та гарячою, характер та напрямок реакції був різний. Характер отриманої нами реакції залежить від початкового функціонального стану людини, а саме вегетативного балансу. Отримані нами дані свідчать про зміну функціонального стану ВНС у відповідь на дію води різної температури в РП. В свою чергу, характер реакції ВНС свідчить про формування системної відповіді при адаптації до навколишнього середовища за участю рецепторів РП.