До участі одеситів в установленні пам’ятників переселення чорноморських козаків на Кубань - Мисечко, А. (Чорноморська минувшина, 2011)
У статті розглядається питання установлення пам’ятників українському козацтву в умовах самодержавства на Кубані. Порівняно з подібними пам’ятниками Катерині ІІ в Одесі та Санкт-Петербурзі висвітлюється роль одеської української громадськості в установленні пам’ятника у Катеринодарі та на Тамані.