Електрохімічна корозія α-Al матриці та фази Mg2Si нових деформівних алюмінієвих сплавів системи Al–Zn–Mg–Cu в 0,1 М розчині NaCl - Красовський, М.О.; Лавренко, В.О. (Доповіді НАН України, 2011)
За допомогою методів поляризаційних кривих з використанням мікрокапіляра, оптичної мікроскопії поверхонь зразків до та після поляризації та мікрорентгеноспектрального аналізу вивчено особливості електрохімічної корозії алюмінієвих сплавів системи Al–Zn–Mg–Cu в 0,1 М розчині NaCl. Встановлено, що механізм процесу відповідає спочатку розчиненню в електроліті фази Mg2Si, а далі — корозійному руйнуванню цієї фази на границях зерен з подальшим руйнуванням оточуючої матриці з утворенням пітінгів. Встановлено, що при селективному розчиненні магнію з фази Mg2Si на поверхні зразка утворюється певна кількість оксиду SiO2.