Проявление фазы Эль-Ниньо — Южное колебание в географическом положении внутритропической зоны конвергенции - Еремеев, В.Н.; Букатов, А.Е.; Бабий, М.В.; Букатов, А.А. (Доповіді НАН України, 2011)
На підставі масиву даних (NCEP/NCAR) ре-аналізу середньомісячних значень меридіональної і зональної компонент швидкості приземного вітру за період 1948–2008 рр. виконано аналіз змін структури поля вітру в тропічній зоні при виникненні подій Ель-Ніньо і Ла-Нінья. Розглянуто узгодженість зміщень внутрішньотропічної зони конвергенції від кліматичного положення цих подій.