Структура та властивості олігоестерного термочутливого наношару, прищепленого до поверхні скла - Стецишин, Ю.Б.; Жолобко, О.Ю.; Коструба, А.М.; Земла, Ю.В.; Форнал, K.С.; Дончак, В.А.; Гаргай, Х.І.; Будковські, A.В.; Воронов, С.А. (Доповіді НАН України, 2011)
Запропоновано нові підходи до модифікації поверхні скла, які полягають: 1) в іммобілізації пероксидовмісних олігоестерів на поверхні скла; 2) в прищепленні макромолекул N-ізопропілакриламіду ''від поверхні'', ініційованого іммобілізованими пероксидними групами. У результаті на поверхні скла формується термочутливий прищеплений наношар певної товщини й структури. Структура і властивості поверхневих наношарів досліджені методами еліпсометрії, атомно-силової мікроскопії та визначення контактних кутів змочування. Виявлено зміну конформації макромолекул прищеплених термочутливих щіток залежно від зміни температури.