Компетенція персоналу – фактор реалізації конкурентної стратегії діяльності підприємства - Романюк, Л.М. (Інститут економіки промисловості НАН України, 2004)
Залежно від конкурентної стратегії підприємства змінюються вимоги до кваліфікації керівників і спеціалістів. Для прогнозування своїх потреб у персоналі, формування та руху кадрового резерву підприємства повинні проводити аналіз взаємозв’язку між вимогами до кваліфікації певних посад та кваліфікацією спеціалістів, що їх займають, і здійснювати їх моніторинг. ----------