Измерение производительности параллельных компьютеров с распределенной памятью - Ющенко, Р.А. (Кибернетика и системный анализ, 2009)
Розглянуто основні механізми вимірювання продуктивності паралельних комп’ютерів із розподіленою пам’яттю. Показано, що результати, отримані на де-факто стандартному тесті LINPACK, здебільшого мало пов’язані з ефективністю програм і застосувань. В результаті знову набули актуальності моделі та методи макроконвеєрних обчислень, сформульовані В.М. Глушковим ще наприкінці 1970-х років Результати цих досліджень висвітлено з позицій сучасної архітектури кластерних комплексів.