Изменение иммунологической реактивности у крыс с атопическим дерматитом под влиянием патогенетической терапии - Лебедюк, М.Н.; Шандра, А.А. (Таврический медико-биологический вестник, 2012)
У роботі вивчали динаміку зміни імунологічної реактивності у щурів з експериментальним атопічним дерматитом (АД) під впливом роздільного та поєднаного введення дельтарану й мелатоніну. Показано, що за умов АД в щурів зростають показники специфічної агломерації лейкоцитів і тесту альтерації нейтрофілів. Досліджувані імунологічні показники нормалізувалися внаслідок поєднаного застосування дельтарану й мелатоніну, причому нормалізація більшою мірою відзначалася при поєднаному введенні цих препаратів. Виражені імунокорегуючі впливи поєднаного застосування дельтарану й мелатоніну в щурів із АД автори розглядають як доказ патогенетичної спрямованості розробленої схеми експериментального лікування.