Митохондриотропные эффекты сукцината и тиамина при ишемии-реперфузии головного мозга - Максимович, Н.Е.; Дремза, И.К.; Троян, Э.И.; Максимович, Е.Н. (Таврический медико-биологический вестник, 2012)
Результати проведених експериментальних досліджень дихальної функції мітохондрій при моделюванні ішемії/реперфузії головного мозку на білих лабораторних щурах свідчать про значне пригнічення аеробній респіраторній активності головного мозку щурів і відокремленні процесів окислення і фосфорилювання в мітохондріях при ішемії/реперфузії головного мозку. Впродовж реперфузійного періоду активуються вільнорадикальні процеси, в результаті яких розвивається ушкодження, як ферментів циклу Кребса, так і комплексів электронтранспортного ланцюга мітохондрій, що проявляється в зменшенні активності кисеневозалежніх механізмів енергоутворення. Виявлення протекторного ефекту сукцинату натрію і тіаміну на параметри респіраторної активності мітохондрій дозволяє використання цього поєднання препаратів з метою корекції ушкодження головного мозку, викликаних його ішемією-реперфузією.