Характеристики ЭЭГ-потенциалов городских подростков и минеральный портрет организма (результаты лонгитюдного наблюдения) - Залата, О.А. (Таврический медико-биологический вестник, 2012)
У роботі представлені результати лонгітюдного спостереження. Протягом 3-х років у 30-ти міських підлітків починаючи 12-ти років оцінювали вміст Са, Fe, Mn, Ni, Мо, Sr, Pb у волоссі і досліджували біоелектричну активність мозку за допомогою реєстрації ЕЕГ-потенціалів. Встановили динаміку деяких елементів у волоссі підлітків за весь період спостереження. Виявлений дефіцит Са, Fe, Mn у віці 12-ти і 13-ти років, більш кращім вміст Са і Fe став у віці 14-ти років. В останній рік лонгітюду в перевищення норми у вмісті Ni і достовірне збільшення вмісту Pb у волоссі. Застосувавши непараметричний кореляційний аналіз встановили взаємозв’язки характеристик ЕЕГ-потенціалів із вмістом елементів у волоссі. Найбільша кількість достовірних кореляцій (39) була виявлена в 1-й рік лонгітюду. Кількість взаємозв’язків викликаних потенціалів і їх параметрів із вмістом хімічних елементів у волоссі підлітків впродовж всього періоду спостереження була значущо більшою, ніж з компонентами когнитівних потенціалів (УНХ, Р300). Чутливішими до коливань концентрацій елементів в організмі підлітків були латентні періоди ВП, ніж їх амплітуди.