Об эффективности неоадъювантной химиотерапии при железистых и плоскоклеточных раках - Ефетов, В.М.; Ефетова, Т.С. (Таврический медико-биологический вестник, 2012)
Гетерогенність залізистих і плоскоклітинних раків, що виявляється в поліморфізмі і поліметаболізмі визначає вибірковість дії хіміопрепаратів лише на чутливі до них клони пухлинних клітин. Клітини резистентних клонів продовжують ділитися і метастазувати. Затримка в операбельних випадках хірургічного втручання при вживанні неоад’ювантной хіміотерапії, навіть при її ефективності, збільшує вірогідність появи метастазів. Порівняльне вивчення методом рандомізації виживаності 473 хворих на рак молочної залози II і III стадій після неоад’ювантной хіміотерапії і передопераційною крупнофракційной г-терапії, яка не затримує операції, показало збільшення 5-річної виживаності при променевому лікуванні з 67,6±4,6% до 86,0±3,5% і значного зменшення відсотка хворих, уражених у віддаленому періоді метастазами з 26,9±3,2% до 13,0±2,4%. Автори пропонують проводити хіміотерапію у разі плоскоклітинних і залізистих раках лише в ад’ювантному режимі.