Особенности состояния неспецифических протеиназ и их ингибиторов цервиковагинальных смывов у женщин с различной характеристикой биоценоза влагалища - Литвинова, С.В.; Коваленко, Е.П.; Кубышкин, А.В. (Таврический медико-биологический вестник, 2012)
У статті представлені результати досліджень активності неспецифічних протеїназ і їх інгібіторів в цервіковагінальних змивах у жінок залежно від мікроскопічної характеристики складу вагінального виділення – біоценозу піхви, лейкоцитарної реакції, ступеню мікробної обсеміненності. Встановлено, що порушення біоценозу піхви супроводжується розвитком дисбалансу в стані місцевих неспецифічних протеїназ і їх інгібіторів, який проявляється зростанням трипсино- і еластазоподібних протеїназ і зниженням рівня місцевосинтезуемих кислотостабільних інгібіторів протеїназ. Найбільш виражений дисбаланс відмічений при розвитку вагінітів. Оцінка змін в стані компонентів протеїназ-ингибиторної системи цервіковагінальних змивів може використовуватися для діагностики гострих і хронічних захворювань жіночої репродуктивної системи.