Изменение процессов протеолиза и течения экспериментальной пневмонии при фармакологической модификации воспаления легких - Щербак, В.В.; Кубышкин, А.В.; Филоненко, Т.Г.; Алиев, Л.Л. (Таврический медико-биологический вестник, 2012)
У статті проведено порівняльний аналіз морфологічних змін і показників процесів протеолізу в сироватці крові і бронхоальвеолярному змиві при розвитку експериментальної пневмонії і на тлі фармакологічної модифікації запалення легенів. У сироватці крові при застосуванні біциліна-3, реопірина і нероболіла спостерігалися схожі зміни, які проявлялися підвищенням еластазоподібної активності на тлі незначних коливань інгібіторного потенціалу. Морфологічні зміни і показники процесів протеолізу на місцевому рівні залежали від механізму дії застосовуваного фармакологічного засобу. Найкращий ефект із зменшенням морфологічних проявів запалення і протеолітичної активності спостерігався при корекції біциліном-3, а найбільш несприятливий з розвитком фіброзних змін в легеневій тканині та значним збільшенням активності еластазоподібних протеїназ при застосуванні нероболіла.